31 May 2015

Печен фенел - Roasted Fennel


Открих вкуса на фенел, когато заживях в Италия.
Не, че не съществуваше и в България, но не ми грабваше вниманието изобщо :).
Венеция, Италия

Пробвах веднъж за обяд салатка от суров фенел и от тогава съм и фен. Наричан е още и финокио, резене или див копър. Ако обичате вкуса на анасон, фенел ще ви допадне :)


див копър
Фенел

фенел
Резене или фенел



Може да се консумира суров, печен, варен, задушен - изобщо вариации много.
Този вариант е за печен на фурна фенел.

Печен фенел на фурна
за 1 порция

1 голям фенел
подправки - сол и черен пипер на зърна

Фурната се нагрява предварително на 180 градуса. През това време фенелът се измива (аз отстранявам външният слой обвивка винаги, но в този случай беше наложително, защото забравих фенела в хладилник за повече от 10 дни :)) (заплесът трудно се лекува ;) ) нарязва се на четири  или шест парчета според това колко е голям.
див копър
Фенел

В тава постлана с хартия се нареждат парчетата фенел, посоляват се и се поръсват с прясно смлян черен пипер на зърна. Пече се около 15 минути докато омекне (но леко хрупа) и се получи лек загар по тях :)
печен фенел
Печен фенел
Зелените листа, които приличат на копър изгарят бързо, за това не ги използвайте при печене.
Не съм използвала мазнина, но при сервиране може да се поръсят с пармезан или зехтин.
Идеална гарнитура към меса, риба или просто за похапване свободно :)

Да ви е сладко :)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...