13 December 2010

Хрупкав кебап


Случва се много рядко да ми се дояде нещо с кайма. Отраснала съм с домашна кайма от домашно отгледани телета. Не се доверявам на търговците, а и до скоро не бях срещала телешка кайма в чистият й вид. Не ям свинско месо и държа наистина телешката ми кайма да е телешка, да не е смилана в машини където преди това се е смилало свинско месо. Е, открих я 


Каймата я открих, но дълго време не можах да й намеря приложение. Мина ми през главата идеята за мусака, пълнени чушки, лазаня дори, но в крайна сметка се спрях на хрупкав кебап.
Всъщност рецептата е за хрупкав beyti kebap, но не точно в автентичния вид на кебапа.
Идеята е от списание Сол и Пипер(Tuz ve Biber) рецептата която аз ползвах е:
Плънка:

400 гр. телешка кайма
1 глава лук
1 кафяна чаша доматено пюре 
сол, черен пипер
Кори за баница
За намазване жълтък.
Червен сос:
2 с.л чисто масло
2 с.л олио
2 с.л доматено пюре(лютеница, салча)
2 с.л топла вода
Бял сос:
Чесново кисело мляко

Приготвя се плънка от кайма, лук, подправките и доматеното пюре. Всичко се запържва.
Корите за баница се разстилат и се напръсква всяка кора с вода(съвсем малко). Водата може и да се пропусне. Слага се част от плънката и се навива на руло. За всяко руло аз ползвах единична кора. Реже се рулото на хапки. Маже се с жълтък и се пече в предварително нагрято до 200 'C фурна около 30-35 минути докато се зачервят хапките. През това време се приготвя червеният сос. Всички продукти се смесват и в тиган се запържват. Хапките се сервират поляти с чесново кисело мляко и червен сос. Хапките са много хрупкави и много вкусни в комбинация със двата соса. Да ви е сладко 

4 comments:

  1. Трябва да бъде опитана и тази рецептНаближават празници и е добре да има нови предложения на трапезата

    ReplyDelete
  2. Здравейте! Разкошна рецепта, вдъхновена съм :) . Само че имам същия проблем - не мога да открия "истинското" телешко. Къде го открихте?
    Поздрави,
    Мария

    ReplyDelete
    Replies
    1. За София телешко или кайма купувам от един нов щанд в Халите. Намира се до щанда на Чикън Груп. Има още един магазин в същият район на Мусан (магазина се намира на пресечната на ул. Цар Симеон и ул. Георг Вашингтон). Дано да съм ви била полезна.

      Delete
  3. Голямо благодаря за светкавичния отговор (да, за София ставаше дума). Ще ги посетя тези месарски. А като сготвя по-горната рецепта, ще докладвам за резултата!
    Желая ви прекрасен ден! М.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...