29 January 2011

Мъфини с ягодово сърце - Strawberry heart muffins


Любовни мъфини или изненада за любими хора. Наближава 14-ти февруари и ако искате да изненадате някой то успешно бихте могли да го направите с тези мъфини.
Дори и без повод в сезона на ягодите ви препоръчвам тези мъфини.
Рецептата е адаптирана от тук. За 10 мъфина са нужни

5 ягоди

2 ч.ч брашно

3/4ч.ч пудра захар

100 гр. масло

1,5ч.ч-2ч.ч готварска сметана

1 с.л бакпулвер(1 пакетче)


1.Загрейте фурната на 250 градуса. Пресявате много добре брашното. Аз го пресях два пъти. Преди да сложите в блендера брашното измерете го отново. 2 чаши брашно преди пресяване не са равни на 2 чаши брашно след пресяване. Учудих се, но е така. Измерете 2 чаши пресято брашно и сипете в блендера.Добавете и бакпулвера.
2. Добавете 100 грама масло(студено от хладилник) нарязано на парчета и захарта.
3. Разбъркайте с блендера докато всичко се омеше много добре.
4. Добавете сметаната на части, може да не ви се наложи да ползвате всичко, може да ви се наложи и да добавите още.Получава се гъста смес, но не е точно тесто. Оставете тестото да почине за малко, докато нарежете и оформите ягодите.

5. Ягодите разрязох на две и леко клъцнах за да се оформи сърце.

6.Сипвах сместа във форма за мъфини и отгоре сложих по едно ягодово сърце.


Пекох около 30 минути до готовност. Според източника е нужно около 8-10 минути и то при по-ниска температура, но аз видях, че не бяха готови и ги изчаках. Избързах да ги изкарам от фурната и леко ягодите спаднаха. Според мен ще е добре да изтинат в топла фурна. Може да се изключи фурната, да се отвори вратата  и да се оставят така. Можете да адаптирате и любимата си рецепта за мъфини, аз просто ползвах рецептата от източика.

 Можете да се възползвате от вдлъбнатината образувала се от сърцето и да го запълните с друго сърце ;)


Споделете ги с любими хора :)

28 January 2011

Черни плетени ръкавици



За разлика от много обяснения които съм виждала за плетене на ръкавици, тези са плетени започвайки от пръстчетата.


Първо си изплитам за всяко пръстче според дебелината и дължината му. Обединявам за 4-те пръста и изплитам "дланта", по някое време продължавам като добавя и палеца на ръкавицата. Завършвам плетенето на ръкавицата с ластик и желана дължина. Това е. Приятно плетене :)

14 January 2011

Сладолед от нар


След като миналата седмица опитах да направя бананов сладолед реших, че трябва да опитам сладолед и с друг много полезен и вкусен плод - НАР.
Първоначално мислех да приложа технологията за горния сладолед но реших, че ще имам проблеми със семките на нара и се отказах. Хрумна ми, че евентуално бих могла да го забъркам със сладолед на прах, но пак се оказах.

След дълги размисли реши, че мога да ползвам нар в комбинация със кисело мляко и резултата надмина моите очаквания.

Получи се нещо много вкусно и ароматно. За сладоледа са нужни:

7/8 ч.ч прясно изцеден сок от нар

1ч.ч изцедено кисело мляко

3 с.л пудра захар


При мен това количество сок беше изцедено от 2 големи нара.
Изцедих си киселото мляко сама защото не харесвам готовите изцедени...
Ползвах много хубаво кисело мляко и съответно се получи много хубаво изцедено такова :)
Към киселото мляко добавих внимателно 3 с.л пудра захар и разбърквах с шпатула бавно в една посока за да не се разводнява млякото. Добавих на порции сока от нар и разбърквах докато се усвои от млякото.

Поставих в купа и оставих във вризера.На всеки час разбърквах сладоледа за да замръзне равномерно. Нямам машина за сладолед, но предполагам в такава ще е по-лесно. След 5 часа замръзна сладолед. Преди сервиране го оставих в хладилника за 1 час за да се отпусне и да мога да сервирам като топка във фунийки.Фунийките ми ги подариха . Похапнах си сладоледа с най-голямо удоволствие поръсен с шам-фъстък.Дори да не успеете да си приготвите този сладолед( а ви го препоръчвам), хапвайте често нар:
  • Твърди се, че намалява вероятността от рак на гърдата при жената.
  • По-добър антиоксидант от зеления чай и от червеното вино.
  • Успешно можете да замените лимоновият сок при подправяне на салатки със сок от нар. В Турция се ползва оцет от нар за подправяне на салати и някои видове меса.
  • Сокът от нар запазва всички полезни вещества които се намират и в самия плод.
  • Укрепва имунната система.Богат на желязо, фосфор, калий, калций и магнезий.
  • Богат на витамин C.
  • Нарът е един от плодовете споменат в Свещения Коран и е заема и сега почетното място и в митологията и на масата на народите от Ливан, Индия, Иран и Турция
Източник

Да ви е сладко!
 

11 January 2011

Езо гелин чорба - Ezo Bride Soup



Обичам ястията за които се носят легенди. Защо точно тази супа е кръстена на Езо гелин(булка)?
Легендата разказва, че Езо е живяла в село близо до Газиантеп(южна Турция Газиантеп е известен и с баклавата си и с шам-фъстъка). Живяла е в бедност и се е разболяла от туберколоза. Принудена да се лекува в болницата и отчаяна от храната в болницата си е приготвила тази супа. Ароматът на супата се е разнесъл из болничното заведение и Езо била принудена да почерпи и другите болни хора :) Така супата й се харесала и станала известна, и се приготвя и до днес. Според легендата Езо е била омъжена в Сирия и е починала в средата на миналият век. Имала е два брака и доста тежък живот. Красотата й, тежкият й живот както и мъката по родината й са увековечени в няколко филма.
Погребана е в Сирия като години по-късно 1998г гробът й е пренесен в родината по настояване на брат й. Според кметът на селото в което е родена Езо името на ястието не носи точно името на Езо. Според него Езо е доста често срещано име за жена в този район и т.като обикновенно жените готвят чорбата е "кръстена" на булката Езо. :) Във всяка легенда има истина :)Много хранителна и изключително вкусна чорба на булката Езо:

5 ч.ч вода или бульон(аз ползвах бульон от сварено телешко месо)


1 кафена чаша червена леща


1 кафена чаша дребен булгур


3 с.л ориз


2 с.л доматено пюре(лютеница), 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън

олио, сол, червен пипер, мента или джоджен(пожелание)

Аз не обичам пържено и избяхвам пържено затова сложих всички продукти без доматеното пюре и подправките и оставих на слаб котлон да къкри. Добавих олио и сол на вкус.След около 20 минути когато всичко беше почти сварено добавих доматеното пюре размито с част от супата и оставих да се свари до готовност.Ако имате желание може при сервиране да приготвите заприжка с която да полеете супата преди сервиране. За заприжката сгрявате олио и добавяте нарязана мента или джоджен. Поливате с 1 с.л от сместа купичките със сервирана супа. Може да се поднесе с лимон за доувкусяване :)
Да ви е сладко :)

08 January 2011

Лесен бананов сладолед

Бананов сладолед и то без захар и добавки звучи много примамливо нали :)
Да, зима е, но сега на пазара има изобилие от банани на достъпни цени.
За мен сега беше момента да опитам този сладолед :)

Видях видеото за направата на този бананов сладолед преди много години, след което незнайно защо видеото беше изтрито.Търсейки намерих подобно видео което ще публикувам малко по-надолу. За направата на този сладолед са ви нужни само банан и кухненски робот или блендер. Банана се нарязва на колелца и се оставя във фризер до пълно замразяване.
Вече замразените колелца се изсипват в блендера и се разбиват до получаването на гъст крем.
Ето това е сладоледа за който ви споменах :)))
Аз добавих и черен шоколад за разкош и не ползвах мляко :)



Видеото:
How to make banana ice cream

04 January 2011

Orange curd

  След като няколко дена в съзнанието ми се въртеше идеята за  Lemon Curd, реших че ще си направя и аз. След като преразгледах наличните цитруси вкъщи се наложи да си променя мнението и да пробвам друг вид curd - с портокали. Съвсем не съм единствената на която й е хрумнало това. Във виртуалното пространство има много рецепти за направата на orange curd, тази която аз си сглобих е следната(според наличните продукти )


Отцедения сок на 2 портокала(при мен 1 ч.ч)
3 препълнени лъжици пудра захар
2 жълтъка
75 грама масло

Всичко разбих с миксер и сложих на слаб котлон. Бърках постоянно. Отнеме около 25 минути докато се сгъсти. Налях го в чист и изсушен буркан и оставих да изстине.
На всякъде се препоръчва направата на curd на водна баня. Аз нямам налични съдове обаче.
Получи се много вкусен портокалов крем. Престоя 1 нощ в хладилник и тази сутрин си го похапнах с шоколадовия сладкиш на Сладка Хапка. Да ви е сладко!

02 January 2011

Пилешки ролца със сирене филаделфия


След дълго чудене какво точно да сготвя за новогодишната нощ реших да експериментирам с нещо което е комбинация от любими мои продукти
За тези пилешки ролца са необходими:
Пилешко филе
Червен пипер(ползвах печен и обелен)
Сирене(при мен филаделфия)

Филето начуках и поръсих с черен пипер и зехтин и оставих да предстои известно време на студено. За приготвянето на ролцата разстилам филето, слагам печеният пипер, сирене филаделфия и навивам на руло.Захванах ролцата на няколко места с клечка за зъби за да не се развие при печене. Намазах с чисто масло и пекох до готовност в предварително заграята фурна на 200 градуса.
Получи се много вкусно руло. Да ви е сладко.


Баницата ни с късмети:
Питката ни с късмети:
 
 Сладкиш:

Честита и щастлива Нова Година!
Честито ново десетилетие!